Menu

Żywienie młodego sportowca. Co jeść, by zostać mistrzem

Cechy produktu
  • Autor Justyna Mizera, Krzysztof Mizera 
Opis
Przy coraz częstszych i intensywniejszych treningach wyjątkowo ważne jest, żeby zawodnik ekspresowo się regenerował i miał energię na każdy trening. Jeśli nie zadba o właściwy proces odnowy biologicznej, prędzej czy później nabawi się kontuzji. Okazuje się, że właściwe odżywianie się jest najlepszą i najłatwiej dostępną metodą odzyskania wydajności fizycznej i równowagi psychicznej po wzmożonym wysiłku. Pomaga też we wzmacnianiu niepodatności organizmu.Żywienie młodego sportowca to funkcjonalna książka dla rodziców, trenerów, nauczycieli wychowania fizycznego i studentów kierunków związanych ze sportem lub dietetyką, lecz polecamy ją w dodatku młodzieży. Przekazane są w niej najważniejsze dane dotyczące właściwego bilansowania diety (węglowodany, białka, tłuszcze i mikroskładniki) oraz nawadniania organizmu młodego sportowca. W książce poruszono niejednokrotnie występujący wśród dzieci i młodzieży problem nadwagi i otyłości oraz zwrócono uwagę na rolę, jaką odgrywa wytrzymałość organizmu w wydajnym trenowaniu, rozwoju fizycznym i psychicznym, a także w procesie nauki.Młodzi sportowcy i ich rodzice zadają zróżnicowane pytania. Zebrano te, które pojawiają się typowo, i udzielono na nie odpowiedzi rzeczowych, zgodnych z aktualnym stanem wiedzy. W ostatnim rozdziale przedstawiono przykładowe fragmenty opracowanych przez autorów diet dla zawodników w zróżnicowanym wieku.
Opinie - 0 opinii + Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.