Menu

Kuchnia Polska - wersja francuska - Rafał Jabłoński (opr. twarda)

Cechy produktu

  • ISBN 9788365489180 
  • Oprawa twarda 
  • Autor Rafał Jabłoński 
  • Wydawnictwo Festina 
  • Ilość stron 96 
  • Rok wydania 2016 

Opis

Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o polskiej klasycznej kuchni w języku francuskim. Wstęp posiada rys historyczny polskiej kuchni, a we wnętrzu 60 potraw z przepisami.

Publikacja Kuchnia Polska to pięknie wydany i bogato ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający znakomite fotografie tradycyjnych potraw. Na 96 stronach albumu prezentowane są przepisy tradycyjnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach oraz przetworach. Każdy przepis okraszony pozostał zdjęciem potrawy.

Książka Domowa Kuchnia Polska (wydana w 7 wersjach językowych) to idealny pomysł na prezent np. Dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy oraz ich sposoby przygotowywania.

Ze wstępu

Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma mnóstwo czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, minimalistycznców.

Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne przystępne minimalistycznce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie danych Polaków decydowało o wyborze z przystępnego asortymentu ulubionych dań.

Dlatego kuchnia przeciętniewieczna obfitowała w mięsa, ryby i kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano polewkami, a z których najmocniej modne były barszcz, żur, czernina i flaki.

Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach szlacheckich, składały sie wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego obiadu,, a także Coena - wczesnej kolacji. (...)

Spis treści

Przekąski

Befsztyk tatarski
Bigos
Galaretka z nóżek
Karp w galarecie
Sałatka jarzynowa
Śledź w śmietanie

Zupy

Barszcz
Chłodnik
czernina
Flaki
Grochówka
Kapuśniak
Krupnik
Rosół
Grzybowa
Zupa Nic
Pomidorowa
Żur

Cielęcina

Cielęcina w warzywach
Eskalopki cielęce
Ozorki cielęce
Sznycel cielęcy

Wołowina

Sztuka mięsa
Zrazy zawijane

Wieprzowina

Golonka
Gołąbki
Karkówka
Kotlet mielony
Kotlet schabowy
Żeberka w miodzie

Drób

Kaczka z jabłkami
Kurczak nadziewany
Wątróbka smażona

Ryby

Karp po żydowsku
Pstrąg z wody
Sandacz

Dania jarskie

Knedle ze śliwkami
Kopytka
Naleśniki z serem
Pierogi
Kluski leniwe
Placki ziemniaczane
Racuchy

Desery

Babka drożdżowa
Faworki
Keks
Makowiec
Mazurek
Pączki
Piernik
Sernik
Szarlotka

Potrawy regionalne

Babka ziemniaczana
Kartacze
Kulebiak
Pyzy z gzikiem
Wereszczaki

Przetwory

Grzyby marynowane
Kapusta kiszona
Ogórki kiszone

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.