Menu

Tutto bene. włoska kuchnia flavii. rodzinne historie, przepisy i opowieści - borawska flavia, minta małgorzata (opr. twarda)

Cechy produktu

  • ISBN 9788381036764 
  • Oprawa twarda 
  • Autor Małgorzata Minta|Borawska Flavia 
  • Wydawnictwo Pascal 
  • Ilość stron 224 
  • Rok wydania 2020 

Opis

 Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych poprzez Małgosię.

Tessa Capponi-Borawska Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie… Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie.

Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnień, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale też nie ogranicza siebie i innych. Podróżuje, próbuje, kolekcjonuje świeże kulinarne wrażenia, a potem przenosi je na domowy grunt.

Cukinie z miętą, długo pieczone pomidory, parmigiana, risotto z Marmite – wystarczy kilka części, by stworzyć wyjątkowe danie. Nie potrzeba całego arsenału składników, lecz umiejętności wyciągnięcia z towaru esencji smaku.

Liczy się pomysł, dyscyplina wykonania, szacunek dla jedzenia. A na ogół – miłość dla tych, których karmimy. Flavia Borawska – szefowa kuchni, absolwentka akademii kulinarnej Le Cordon Bleu, laureatka tytułu Kobieta Szef 2020 polskiej edycji przewodnika Gault et Millau.

Do swojej kuchni wprowadza nie tylko włoskie smaki, lecz i inspiracje z zróżnicowanych stron świata. Małgosia Minta – reporterka, autorka książek, specjalistka w dziedzinie trendów, autorka popularnego bloga Minta Eats.

Nie może żyć bez masła, pomidorów i podróży....

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.