Menu

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny (opr. miękka)

Cechy produktu
  • ISBN 9788301150730 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Henryk Gertig, Jan Gawęcki 
  • Wydawnictwo wydawnictwo naukowe pwn 
  • Ilość stron 150 
  • Rok wydania 2013 
Opis
Drugie zmodyfikowane wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:
podstawowe pojęcia żywieniowe;
składniki odżywcze;
jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia;
wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.

W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dopasowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, by ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.

Treść haseł jest dopasowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka. T. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2.

Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia oraz wszelkich zainteresowanych tym tematem.

ISBN: 9788301150730
Kod paskowy: 9788301150730
Autorzy: Gawęcki Jan, Gerting Henryk
Wydanie: 2
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 20411
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 150
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 16.5x24.0cm
Głębokość (mm): 9
Waga: 0.29
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Opinie - 0 opinii + Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.