Powszechnie wykorzystywana do celów spożywczych w produkcji pieczywa, ciast i makaronu. Z niej powstają paluszki, ciastka i ciasteczka, krakersy i wafelki. Bez mąki nie powstały by ulubione naleśniki, kluski, pierogi, sosy i budynie. To niezastąpiony produkt w każdej kuchni. W zależności od rodzaj ziarna, z jakiego powstaje mąka, rozróżnia się jej różnorodne typy. Mąki typowo chlebowe to pszenna i żytnia, lecz coraz częściej pieczywo wytwarza się także z mąk owsianych, kukurydzianych, ryżowych czy jęczmiennych. Mąki niechlebowe są wykorzystywane do wytwarzania produktów przeznaczonych dla chorych na celiakię, czyli uczuleniu na gluten zawarty w mące pszennej i żytniej. Im bardziej oczyszczona mąka, tym niższy ma typ, a to oznacza że, ma w swoim składzie mniejszą zawartość błonnika, składników mineralnych i witamin. W mące typu 2000 ilość składników mineralnych jest wielokrotnie wyższa niż w popularnej mące typu 500. W kategorii mąki znajdziesz ogromny wybór produktów zbożowych, jak i roślinnych.