Tahini to pasta sezamowa. Powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, który jest tak nad wyraz znany i uwielbiany na całym świecie.
Tahini, inaczej pasta sezamowa, to artykuł, który zajmuje ważne miejsce w kuchni i kulturze Bliskiego Wschodu. Dziś przystępny jest powszechnie na całym świecie, choć mało osób wie w jaki sposób go zastosować. Sezamowo-orzechowy smak sprawia, że tahini komponuje się rewelacyjnie ze słodkimi i wytrawnymi potrawami. Oprócz walorów smakowych należy zwrócić uwagę także na wartości odżywcze pasty sezamowej oraz jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dowiedz się dlaczego warto sięgać po masło sezamowe jak zwykle.
Tahini jest dość kaloryczne, podobnie jak masło orzechowe. 100 gram pasty dostarcza naszemu organizmowi prawie 600 kalorii. Jednak z reguły spożywamy tahini w niewiele znaczących ilościach. Biorąc pod uwagę fakt, iż jedna łyżeczka masła sezamowego (około 5 gram) aby nadać niepowtarzalnego aromatu potrawie, z czystym sumieniem mogą po nie sięgać choćby osoby na diecie redukcyjnej. Co zatem jest udoskonalone: masło orzechowe, czy tahini? Obie pasty mają podobną konsystencję i smak i zbliżone wartości odżywcze. Pasta sezamowa może być jednak świetną alternatywą dla osób, które są uczulone na orzeszki ziemne.
Tahini, inaczej pasta sezamowa, to artykuł, który zajmuje ważne miejsce w kuchni i kulturze Bliskiego Wschodu. Dziś przystępny jest powszechnie na całym świecie, choć mało osób wie w jaki sposób go zastosować. Sezamowo-orzechowy smak sprawia, że tahini komponuje się rewelacyjnie ze słodkimi i wytrawnymi potrawami. Oprócz walorów smakowych należy zwrócić uwagę także na wartości odżywcze pasty sezamowej oraz jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dowiedz się dlaczego warto sięgać po masło sezamowe jak zwykle.
Tahini jest dość kaloryczne, podobnie jak masło orzechowe. 100 gram pasty dostarcza naszemu organizmowi prawie 600 kalorii. Jednak z reguły spożywamy tahini w niewiele znaczących ilościach. Biorąc pod uwagę fakt, iż jedna łyżeczka masła sezamowego (około 5 gram) aby nadać niepowtarzalnego aromatu potrawie, z czystym sumieniem mogą po nie sięgać choćby osoby na diecie redukcyjnej. Co zatem jest udoskonalone: masło orzechowe, czy tahini? Obie pasty mają podobną konsystencję i smak i zbliżone wartości odżywcze. Pasta sezamowa może być jednak świetną alternatywą dla osób, które są uczulone na orzeszki ziemne.