Menu

Miód faceliowy 1kg Kujawskie Miody

Cechy produktu

  • Producent Pasieka Kujawskie Miody 
  • Wielkość opakowania 1 kg

Opis

Miód Faceliowy pochodzi z nektaru kwiatów facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth.), gatunku pochodzącego z Kalifornii, a uprawianego w Europie dla celów pastewnych, fitosanitarnych,przede wszystkim dla pszczół. Roślina ta jest nazywana królową roślin nektarodajnych i znamionuje się wysoka wydajnością, jednocześnie w sekrecji nektaru jak i produkcji pyłku. Facelia w warunkach centralnej Polski zakwita około 10 czerwca i kwitnie od 4-5 tygodni zapewniając wielkie źródło pokarmu węglowodanowego i białkowego dla owadów zapylających. Specyfika biologii kwitnienia i konkurencja innych roślin sprawia, iż w latach ubogich w opady, uprawy facelii na lekkich glebach 'dają' mniej miodu, lecz miód jest ciemniejszy, a także bardziej aromatyczny, niżeli na glebach bardziej żyznych. W latach o sporej ilości opadów, uprawy na glebach lekkich, są za to mniej narażone na wylęganie i choroby grzybowe, niżeli na glebach żyznych i cięższych, a to ma przełożenie na nektarownie i wyniki produkcyjne pasieki.

Miód faceliowy charakteryzuje się jasną barwą i delikatnym, neutralnym smakiem z lekko kwaskowym posmakiem. Miody faceliowe posiadają barwę od jano-słomkowej, niemal bezbarwnej z delikatnym zielonkawym odcieniem do barwy jasno-bursztynowej z odcieniem złocistym lub rubinowo-złocistym. Odcień miodu odmianowego z facelii zależy w sporej mierze od warunków uprawy (ph gleby i jej różnorodność wodna) oraz niepowtarzalnych warunków aury. Miód odmianowy pochodzący z wielkoobszarowych monokultur na glebach przeciętnych i ciężkich będzie jasny i prawie bezbarwny, a po krystalizacji biało-kremowy. Miód z znacznych areałów upraw faceliowych zlokalizowanych na glebach lekkich, zwłaszcza w lata upalne będzie posiadał szlachetną domieszkę nektarów roślin ruderalnych i chwastów polnych bardziej odpornych na niedobory wody i wysokie temperatury (na ogół chabra bławatka). Ta szlachetna domieszka chabrowego nektaru nadaje tej odmianie błyskotliwej złocistej barwy i wzbogaca bukiet smakowy miodu w delikatną nutę migdałową.

Miód ten krystalizuje w ciągu 2-3 miesięcy (do końca września), w temp. Pokojowej cykl ten skutkuje krupcem o strukturze średnio-krystalicznej, w niższych temperaturach kreuje nieraz kryształki grubsze, ale nigdy konsystencja miodu skrystalizowanego nie sprawia obszerniejszych problemów konsumentom.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.