OPIS Miód Manuka 550+ 500g MANUKA HEALTH NEW ZELAND - oryginalne miody z Nowej Zelandii- zawiera MGO- działanie prozdrowotne Miód Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje głównie rdzennie pochodzenie.
Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów typu Leptospermum scoparium. Są to miody jednakowe, które zostały wytwarzane wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytwarzane w znaczącej większości z nektaru roślin z rodzaju Leptospermum scoparium.
Miody te powinny charakteryzować się w dodatku takimi cechami jak: optymalny zakres przewodności właściwej, unikatowy sak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku typowego dla krzewów Manuka oraz komponentów aktywnych, w tym: methylglyoxalu (MGO™).MGO™ to skrót od Methylgloxal - naturalnej substancji cenionej poprzez naukowców za standardowy składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów przystępnych na rynku.
firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™, a także wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007 roku) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związana z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na świecie.
elementymiód z krzewu Manuka 50%, miód wielokwiatowy 50%. Wartość odżywcza produktu w 100g:Wartość energetyczna - 1400 kJ / 334 kcalTłuszcz - 0 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 gWęglowodany - 82,1 gw tym cukry - 82,1 gBłonnik - 0 gBiałko - 0,3 gSól - 0,04 gMethylglyoxal - >55 mg SPOSÓB wykorzystaniaMiód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek albo po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze pokojowej.