Miody wielokwiatowe, to szeroka grupa miodów, których smak, kolor i inne walory uzależnione są od gatunków kwiatów, krzewów i drzew oblatywanych przez pszczoły, zróżnicowania rejonów stacjonowana pasiek czy terminów pozyskiwania. Można je nazwać 'bukietem kwiatów' danego terenu. Można wymienić miody wielokwiatowe wiosenne o jasnych barwach i delikatnych smakach, miody z środka lata zawierające nektar lipy, facelii, gorczycy czy późniejsze z gryką czy słonecznikiem. W zależności od terminu zbioru miód wielokwiatowy może mieć różną barwę - od jasno-kremowej do ciemno-herbacianej. W stanie płynnym jest jasny, ma przyjemny delikatny zapach kwiatowy i łagodny smak. Natomiast miód pochodzący z nektaru kwiatów letnich jest widocznie ciemniejszy i odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem. W późniejszym etapie, po skrystalizowaniu zmienia nieco zabarwienie na jasnoszare albo jasnobrązowe. Skład roślin z jakich został skatalogowany nektar ma wpływ na jego walory odżywcze. Zapach miodu wielokwiatowego jest zwyczajowo silny, przebijający inne zapachy, przypomina zapach wosku. W smaku jest nad wyraz różnorodny, zależnie od składu nektaru, najczęściej jednak jest łagodny, słodki. Niekiedy dominuje smak określonego nektaru, na przykład lipy, gryki czy akacji. Miód wielokwiatowy pod względem składu chemicznego, ze względu na najróżniejsze 'mieszanki' nektarów kwiatowych, znamionuje obszerna bogactwo. Podobnie jak w innych odmianach miodu, jego podstawową cechą jest szeroka ilość cukrów prostych - glukozy i fruktozy. Nad wyraz dużą zawartością cukrów prostych odznaczają się miody z kwiatów wiosennych.