NAWÓZ BORMAX 5KG
BOR 11%
Zakwalifikowany do używania w rolnictwie ekologicznym.
BORMAX to płynny nawóz dolistny prędko i produktywnie pobierany i użytkowany poprzez rośliny. Efektywnie likwiduje niedobory i ogranicza negatywne skutki spowodowane niedoborem boru. Potrzebny w uprawach roślin o wysokich wymaganiach pokarmowych w stosunku do boru.
Terminy wykorzystywania Dawkowanie [l/ha]
RZEPAKjesień: faza 4.–8. Liścia (BBCH 14–18);1–1,5wiosna: I: po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36);1–1,5II: rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61)1–1,5
SŁONECZNIKI: 2.–3. Para liści (BBCH 14–16);1–1,5II: wzrost pędu (BBCH 30–33)1–1,5
BURAK CUKROWYI: 4–8 liści (BBCH 14–18);1–1,5II: dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31);1–1,5III: zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35)
Na plantacjach z ostrymi objawami deficytu boru zalecane dopełniające 3–4 zabiegi co 7 dni.1–1,5
ZIEMNIAKI: rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39);1–1,5II: bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43)1–1,5III: bulwy osiągają 50–70% standardowej masy (BBCH 45–47)1–1,5
SOJAI: rozwój liści (BBCH 15–19);1–1,5II: rozwój kwiatostanu (BBCH 55–59)1–1,5
KUKURYDZAI: faza 2.–6. Liścia (BBCH 12–16) trafny termin zabiegu to 4 liście;0,5–1,5II: rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31);0,5–1,5III: rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin umożliwia zabieg opryskiwaczem0,5–1,5
ZBOŻAW przypadku odmian zbóż wykazujących powiększone zapotrzebowanie na bor albo na stanowiskach z znacznym deficytem boru – stosować w fazach od krzewienia do kłoszenia.
PSZENICA:
I: krzewienie (BBCH 22–29),
II: początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51)
JĘCZMIEŃ:
I: początek wzrostu źdźbła – 2. Kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32),
II: faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45)0,2–0,5
JABŁOŃ, GRUSZAwiosna:
I: zielony pąk (BBCH 56);1–1,5II: początek kwitnienia (BBCH 60–63);1–1,5III: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67);1–1,5jesień: dwa zabiegi począwszy od 1. Tygodnia po zbiorach, co 10–14 dni (BBCH 91–93)1–1,5
CZEREŚNIA, WIŚNIA, ŚLIWA, BRZOSKWINIA, MORELAI: biały pąk (BBCH 57–59);1–1,5II: początek kwitnienia (BBCH 60–64)1–1,5III: koniec kwitnienia (BBCH 67–69)1–1,5
MALINAI: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54);1–1,5II: początek kwitnienia (BBCH 60–63);1–1,5III*: po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91)
*malina owocująca na pędach dwuletnich1–1,5
PORZECZKAI: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54);1–1,5IIL początek kwitnienia (BBCH 60–63)1–1,5III – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91)1–1,5
WINOROŚLI: początek kwitnienia (BBCH 61);0,5–1,5II: 7–10 dni później0,5–1,5
TRUSKAWKAI: pierwsze zamknięte pąki kwiatowe – pojawiają się kwiaty (BBCH 57–58);0,5–1,5II: kwitnienie (BBCH 60–65);0,5–1,5III: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67)0,5–1,5
PAPRYKAI: rozwinięty 3.–7. Liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17);0,5–1,5II: widoczny 1.–3. Pąk kwiatowy ( BBCH 51–53);0,5–1,5III: widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61)0,5–1,5
POMIDORI: rozwinięty 7.–9. Liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 17–19);0,5–1,5II: widoczny 1.–3. Kwiatostan ( BBCH 51–53);0,5–1,5III: początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. Kwiatostanie (BBCH 61–63);0,5–1,5IV: widoczny 4.–6. Kwiatostan (BBCH 54–56)0,5–1,5
BROKUŁI: faza 5.–7. Liścia (BBCH 15–17);0,5–1,5II: faza 7. Liścia – widoczny 3. Pęd boczny (BBCH 17–23);0,5–1,5III: widoczny 3. Pęd boczny – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 23–29)0,5–1,5
KALAFIORI: faza 5.–7. Liścia (BBCH 15–17);0,5–1,5II–III: faza 7. Liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19), co 10–14 dni0,5–1,5
KAPUSTA głowiasta biała, głowiasta czerwona, pekińska, włoskaI: faza 5.–7. Liścia (BBCH 15–17);0,5–1,5II: faza 7. Liścia – faza 9 albo więcej liści (BBCH 17–19)0,5–1,5
KAPUSTA BRUKSELSKAI: faza 5.–7. Liścia (BBCH 15–17);0,5–1,5II: główny pęd osiąga 30–70% wysokości typowej dla odmiany (BBCH 33–37)0,5–1,5
KALAREPA, RZODKIEWKAI: faza 5. Liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19);0,5–1,5II: inicjuje się tworzyć zgrubienie (BBCH 41)0,5–1,5
JARMUŻI: faza 5.–7. Liścia (BBCH 15–17);0,5–1,5II: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości charakterystycznej dla odmiany (BBCH 33–35)0,5–1,5
OGÓREKI: rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29);0,5–1,5II: na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. Pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52);0,5–1,5III: na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. Pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)0,5–1,5
WARZYWA KORZENIOWE
I: wszystkie korzeniowe – faza 5.–8. Liścia właściwego (BBCH 15–18);
0,5–1,5II: marchew – wzrost wegetatywny, dziewięć i więcej liści (BBCH 19)0,5–1,5III: marchew – korzeń osiągnął 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48)0,5–1,5
WARZYWA STRĄCZKOWEI: rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29);0,5–1,5II: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55)0,5–1,5
ROZSADA warzyw kapustnychrozwinięty 1. Liść – faza 3. Liścia (BBCH 11–13)podlewanie: roztwór 0,05–0,1%
0,05–0,1 l (50–100 ml)
w 100 l wody
opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3%
0,25–0,3 l (250–300 ml)
w 100 l wody