Od ponad wieku rodzina Dafnis produkuje oliwy z antycznej odmiany Lianolia, występującej wyłącznie na Korfu. Pierwsze drzewa tej odmiany zostały zasadzone na wyspie przez Koryntian ok. 730 r. P.n.e. Odmiana Lianolia wciąż pozostaje dzikim szczepem, owocującym co 2 lata. Specyficzny jest niezwykły pokrój drzewa-niemało z nich osiąga kilkanaście metrów wysokości a Korfu jako jedyne miejsce na świecie może poszczycić się dzikimi lasami oliwek tej odmiany.
Większość drzew rodzących oliwki na rodzinnej plantacji liczy ponad 500 lat. Rodzina ogromnym szacunkiem i troską otacza oliwkowe gaje, stosuje wyłącznie naturalne metody uprawy, pielęgnacji drzew a także konwencjonalne metody obróbki takie jak zgniatanie owoców i tłoczenie oliwy na zimno, zezwalające zachować pełnię cennych polifenoli. Cały cykl produkcyjny odbywa się w niepokaźnej tłoczni i przetwórni w wiosce Aghios Matthaios.
Najmłodsze pokolenie producentów, Spyros i Georg, generuje już własną kulturę i tradycję w produkowaniu oliwy na wyspie. Spod ich ręki wyszedł właśnie The Governor- pierwsza prestiżowa oliwa stworzona wyłącznie ze starożytnej odmiany Lianolia.
Inspiracją dla nazwy i wzornictwa butelek stała się postać pierwszego gubernatora niepodległej Grecji, Joannisa Capodistriasa (1776 - 1831). Butelka ma wyjątkowy zarys karafki.
unikatowa jest jej zawartość- wyraźnie przewyższająca zawartością polifenoli produkty konkurencyjne oliwa The Governor ma potwierdzone przez naukowców działanie zdrowotne.
Badano wpływ oliwy na przebieg choroby Alzheimera, a także nowotworzenie komórek raka piersi i płuca w laboratoriach Uniwersytetu Cornell– jednego z najmocniej prestiżowych uniwersytetów amerykańskich, należącego do Ligi Bluszczowej.
W profilaktyce chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób nowotworowych polecane jest spożywanie jednej łyżki stołowej oliwy The Governor każdego dnia na czczo.
Oliwa jest także nieoceniona jako ingrediencja nie tylko w daniach greckiej kuchni.
0,5 l
atrybuty biotechnologiczne:
wartość odżywcza w 100 ml towaru 824 Kcal
zawartość tłuszczów 91,6g w tym tłuszcze nasycone 17,6 g, tłuszcze trans 0g, tłuszcze jednonienasycone 64,6 g, wielonienasycone 9,4 g
nie posiada cholesterolu, węglowodanów, białek, sodu
kwasowość poniżej 0,3%
oliwa niefiltrowana