Menu

Patelnia do grillowania z drewnianą rączką Natural Skeppshult 25x25cm (0029T)

Cechy produktu
  • Producent Skeppshult 
  • Średnica 24, 55, 25 cm
  • Rodzaj grillowa 
Opis

Produkty firmy Skeppshult stworzone są jedynie z naturalnych, przychylnych dla środowiska składników, co jest alternatywą dla masowo wyprodukowanych aluminiowych patelni. Żeliwo wytrzymuje wyjątkowo wysokie temperatury.

Dno patelni jest subtelnie wklęsłe, co z kolei zapobiega deformacjom podczas traktowania jej wysoką temperaturą. Produkty firmy Skeppshult wytworzone są jedynie z naturalnych, przyjaznych dla środowiska elementów, co jest alternatywą dla masowo wyprodukowanych aluminiowych patelni.

Żeliwo wytrzymuje nad wyraz wysokie temperatury. Dno patelni jest delikatnie wklęsłe, co z kolei uniemożliwia deformacjom podczas traktowania jej wysoką temperaturą. Patelnia do grillowania, kwadratowa z drewnianym uchwytem.

rozmiary: ok. 24,9 x 24,9 cm (powierzchni smażenia 22,5 x 22,5 cm) Średnica dna (powierzchni przylegającej do płyty grzejnej, pieca) 21,5 cm Wysokość: ok. 3 cm Waga: ok. 3,2 kg Nie można myć w zmywarce Nie może być używana w piekarniku.

Patelnie firmy Skeppshult są impregnowane olejem rzepakowym już podczas produkcji i w tej formie dostarczane do odbiorcy. Oznacza to, iż są one gotowe do zastosowania. Należy je jedynie opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usunięcia ewentualnego kurzu i pozostałych nieczystości mogących pojawić się podczas np.

transportu lub magazynowania. Dodatkowo patelnie marki Skeppshult są wykonane tylko z naturalnych części, czego skutkiem są dwie podstawowe atuty wynikające z tego faktu: -po pierwsze, powierzchnia patelni jest wyłącznie impregnowana, a nie powlekana lub emaliowana.

Naczynie jest zatem naturalnie wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. Podczas użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw wzbogacając ich skład;-po drugie, impregnowany olej zapobiega przywieraniu potraw.

użycie patelni wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej niepodatna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej stosowana w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej powierzchnię.

Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu patelni. Kiedy po raz pierwszy mamy do czynienia z produktem producenta Skeppshult, od razu zwracamy uwagę na jego wagę. Z całą pewnością ogranicza ona możliwości manualne, lecz ma też swoje mocne strony.

Każde naczynie firmy Skeppshult ma powierzchnię o grubości 5 mm. Gwarantuje to równoległy rozkład ciepła w trakcie nagrzewania i zapobiega ochładzaniu się patelni w trakcie dodawania żywności. Innym aspektem jest oporność żeliwnych produktów na wysokie temperatury: dno patelni jest wklęsłe zapobiega to odkształceniu tak charakterystycznemu dla patelni o cienkim dnie np.

teflonowych. Wszystkie naczynia marki Skeppshult nadają się do każdego typu kuchenek, w tym indukcyjnych. Wierzymy w nasze produkty, jesteśmy przekonani co do ich wysokiej jakości i z tego powodu na żeliwo udzielamy 25 letniej gwarancji.

PIELĘGNACJA Do codziennej pielęgnacji starczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest czyścić patelnię, gdy jest jeszcze ciepła. Po umyciu skrupulatnie osusz patelnię – umieszczenie jej na gorącym palniku jest korzystną metodą osuszania.

Jeśli patelnia nie będzie całkowicie sucha, mogą pojawić się na niej ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni patelni brązowylub jakikolwiek inny odcień odbiegający od standardowej barwy żeliwa, może to oznaczać, iż patelnia została umyta w niewystarczająco skrupulatny sposób.

W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, by pokryła całą powierzchnię dna patelni i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj patelnię w wysokiej temperaturze przez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje.

Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie miał dzisiaj szarą barwę, a ten kolor sugeruje, że należy zaimpregnować patelnię olejem. By to zrobić nalej niewielką liczba oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury.

Pamiętaj, żeby naczyń z drewnianą rączką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno odcień czarny co oznacza, iż jest ponownie gotowe do użycia.

Opinie - 0 opinii + Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.