Produkty producenta Skeppshult wyprodukowane są tylko z naturalnych i przychylnych dla środowiska elementów, co jest alternatywą dla masowo produkowanych aluminiowych patelni. Żeliwo ze względu na swoje cechy wytrzymuje wyjątkowo wysokie temperatury. By zapobiec deformacją patelni w trakcie traktowania jej wysoką temperaturą, dno patelni jest finezyjnie wklęsłe.
wymiary:
- średnica patelni ok. 26,5 cm
- średnica powierzchni do smażenia 21 cm
Średnica dna (powierzchni przylegającej do płyty cieplnej, pieca): 20 cm
Wysokość: ok. 4 cm
Waga: ok. 2,3 kg
Patelni nie można myć w zmywarce, pasuje do użytkowania w piekarniku.
Patelnie marki Skeppshult są impregnowane olejem rzepakowym już w trakcie produkcji i w tej formie dostarczane do odbiorcy. Oznacza to, iż są one gotowe do użycia. Należy je wyłącznie opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usunięcia ewentualnego kurzu i pozostałych nieczystości mogących pojawić się w trakcie np. Transportu albo magazynowania.
na dodatek patelnie marki Skeppshult są produkowane wyłącznie z naturalnych komponentów, czego efektem są dwie podstawowe atuty wynikające z tego faktu:
-po pierwsze, powierzchnia patelni jest jedynie impregnowana, a nie powlekana albo emaliowana. Naczynie jest zatem naturalnie wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. W trakcie używania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw wzbogacając ich skład;
-po drugie, impregnowany olej zapobiega przywieraniu potraw. Użycie patelni wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej oporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej wykorzystywana w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu patelni.
Kiedy po raz pierwszy mamy do czynienia z produktem producenta Skeppshult, od razu zwracamy uwagę na jego wagę. Z całą pewnością ogranicza ona możliwości manualne, lecz ma dodatkowo swoje atuty. Każde naczynie firmy Skeppshult ma powierzchnię o grubości 5 mm. Zapewnia to równoległy rozkład ciepła podczas nagrzewania oraz zapobiega ochładzaniu się patelni podczas dodawania żywności. Innym aspektem jest odporność żeliwnych produktów na wysokie temperatury: dno patelni jest wklęsłe zapobiega to odkształceniu tak typowemu dla patelni o cienkim dnie np. Teflonowych. Wszystkie naczynia marki Skeppshult nadają się do każdego rodzaju kuchni, w tym indukcyjnych.
Wierzymy w nasze produkty, jesteśmy przekonani co do ich wysokiej jakości i z tego powodu na żeliwo udzielamy 25 letniej gwarancji.
PIELĘGNACJA
Do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest czyścić patelnię, gdy jest jeszcze ciepła. Po umyciu precyzyjnie osusz patelnię – umieszczenie jej na gorącym palniku jest korzystną metodą osuszania.
Jeśli patelnia nie będzie w pełni sucha, mogą pojawić się na niej ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni patelni brązowylub jakikolwiek inny odcień odbiegający od standardowej barwy żeliwa, może to oznaczać, iż patelnia pozostała umyta w niewystarczająco dokładny sposób. W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna patelni i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj patelnię w wysokiej temperaturze poprzez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie miał teraz szarą barwę, a ten odcień sugeruje, iż należy zaimpregnować patelnię olejem.
Aby to zrobić nalej niewielką liczba oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury. Pamiętaj, aby naczyń z drewnianą rączką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno kolor czarny co oznacza, że jest ponownie gotowe do użycia.