Pachnący i świeży bochenek chleba z chrupiącą skórką to niezapomniany smak dzieciństwa. Pieczywo, czyli wyroby wypiekane z mąki i wody w połączeniu z różnorodnymi dodatkami to podstawowy komponent zdrowego śniadania, a także dodatek do zup, sałatek i dań mięsnych. Na rynku dostępnych jest kilkadziesiąt rodzajów pieczywa. Podstawowa klasyfikacja dzieli pieczywo na pszenne, żytnie i mieszane. Oprócz chleba, w piekarni znajdziemy bułki, bagietki, rogale, chałki, pumpernikle i różnorodne pieczywa chrupkie typu maca. Dobór pieczywa w dużej mierze zależy od upodobań smakowych i walorów zdrowotnych. Osoby będące na diecie częściej sięgają po pieczywo żytnie lub pszenno-żytnie. Takie pieczywo jest dłużej trawione i powoduje uczucie sytości. Pieczywo pszenne jest z kolei lekkostrawne. Z suchego pieczywa wytwarza się bułkę tartą , która powszechnie używana jest jako panierka do mięs i ryb. Bułka tarta dosypywana do produktów spożywczych, zwiększa ich objętość i gęstość, dlatego jest niezastąpionym produktem polskiej gospodyni.