Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera niedługi opis cyklu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup bezkompromisowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Książka jest asygnowana dla studentów technice żywności i żywienia człowieka, dietetyki, towaroznawstwa, zarządzania jakością żywności i ekonomiki gospodarki żywnościowej. Może być także wielce {pomocn|przydatn)a producentom żywności oraz osobom zajmującym się zarówno dystrybucją, jak i kontrolą jakości wytworzonej żywności.
Spis treści
Wprowadzenie 13
I. Mąka, kasze, ryż, makarony 15
II. Pieczywo 51
III. Owoce i warzywa krajowe 93
IV. Przetwory owocowe i warzywne 145
V. Owoce południowe i orzechy 197
VI. Nasiona roślin strączkowych 225
VII. Cukier, miód i produkty pszczelarskie 243
VIII. Wyroby cukiernicze 259
IX. Napoje bezalkoholowe 283
X. Herbata i kawa 303
XI. Napoje spirytusowe 321
XII. Wina 339
XIII. Piwo 355
XIV. Wybrane działania związane z wprowadzaniem na rynek nowego produktu spożywczego 373