Matchawan Fuyu został produkowany ręcznie na kole garncarskim z szarej gliny z delikatnym dodatkiem szamotu i szkliwa z glazury wytworzonego zgodnie z wielowiekową japońską tradycją. Matchawan jest konwencjonalnym narzędziem użytkowanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to na dodatek zdecydowanie najwygodniejsze naczynie do picia matchy, którą najlepiej utrzepywać bambusową miotełką (tzw. Chasenem). Pionowe ścianki czarki i pokaźne dno pozwalają z łatwością i komfortowo „utrzepać" matchę w wodzie i ekspresowo uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, iż temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80 C. Matchawan Fuyu powstał w specjalnie limitowanej kolekcji KOOE dla MOYA stworzonej przez krakowskie studio ceramiki KOOE, którego wyroby znamionują się nie tylko efektownymi formami lecz też nieszablonową wytrzymałością ze względu na wypał w wysokiej temperaturze. Objętość: 400 ml Wysokość: 7,5 cm Średnica: 11,5 cm. Kraj pochodzenia: Polska Naczynie można zmywać w zmywarce. Pakowana w jednostkowy karton prezentowy.