Matchawan Umi został wyprodukowany ręcznie na kole garncarskim z szarej gliny z delikatnym dodatkiem szamotu i szkliwa z glazury wytwarzanego zgodnie z wielowiekową japońską tradycją. Matchawan jest tradycyjnym narzędziem wykorzystywanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to jeszcze bezdyskusyjnie najwygodniejsze naczynie do picia matchy, którą najlepiej utrzepywać bambusową miotełką (tzw. Chasenem). Pionowe ścianki czarki i spore dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać" matchę w wodzie i ekspresowo uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, iż temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80 C. Matchawan UMI powstała w specjalnie limitowanej kolekcji KOOE dla MOYA wyprodukowanej poprzez krakowskie studio ceramiki KOOE, którego wyroby znamionują się nie tylko przepięknymi formami lecz też unikatową wytrzymałością ze względu na wypał w wysokiej temperaturze. Objętość: 400 ml Wysokość: 6 cm Średnica: 10,5 cm Kraj pochodzenia: Polska Naczynie można zmywać w zmywarce. Pakowana w indywidualny karton prezentowy.