Herbata oolong Formosa to półfermentowana herbata z Tajwanu o delikatnym smaku i wytwornym aromacie. Ta delikatnie orzechowa herbata klasyczny smak, a na dodatek jest pyszna i odchudzająca.
Tajwan został nazwany „Formosą" poprzez portugalskich odkrywców. Samo określenie „Formosa" oznacza piękną wyspę. Każda herbata oolong pochodząca z Tajwanu jest opisywana właśnie tym sformułowaniem. Większość tajwańskich herbat to unikatowe oolongi, jednak tylko ich niepokaźna część zostaje eksportowana do innych krajów. Mieszkańcy Tajwanu w zupełności rozsmakowali się w niebieskiej herbacie. Jeśli pragniesz spróbować wszelkich jej odmian, koniecznie udaj się na piękną wyspę!
Herbata oolong inaczej nazywana jest herbatą turkusową, niebieską lub szmaragdową. Krzewy z których powstaje opisywany oolong wzrastają w chińskiej prowincji Fujian, w ogrodzi Jinxi. W czasie obróbki herbata jest częściowo utleniana (należy do herbat półfermentowanych).
Jaka jest ta herbata?Jej susz jest niejednorodnej barwy, w odcieniach sięgających od oliwkowych zieleni po brąz - listki pozwijane. Napar jasny, słomkowej, delikatnie złotej barwy, krystaliczny - w aromacie wyczuwalne prażone nuty. Herbata oolong Formosa to czysty, pełny, delikatny, lekki, słodki smak - wyczuwalne nuty orzechów, delikatnie prażone. Polecamy kilkukrotne parzenie - najlepiej smakuje z dwóch, trzech ekstrakcji.
Składherbata oolong (100%)
PochodzenieTajwan
Jak przygotować herbatę Formosa Oolong
herbata sypana
3g
woda
90°C / 120 ml
czas parzenia
1 - 3 min
Data przydatności:
2024/06/29