Do produkcji mlecznego oolonga wykorzystuje się herbatę niebieską oraz aromat mleka. Krzewy, z których wytwarzana jest niebieska herbata, wzrastają w Anxi, w prowincji Fujian. Liście herbaty zyskują aromat mleka dzięki umieszczaniu ich właśnie nad gotującym się mlekiem!
Delikatnie osuszona herbata niebieska oolong zostaje poddana naturalnemu procesowi wchłonięcia, a po skrupulatnym wymieszaniu należy pozostawić ją na odpowiednią liczba czasu. To nie koniec! Tak przygotowaną herbatę przechowuje się poprzez 24 godziny, wszystko po to, aby zdążyła wchłonąć zapach. Ostatnim krokiem w przygotowywaniu herbaty jest jej pakowanie.
Jaka jest ta herbata?Jej susz to pozwijane listki w różnych odcieniach zieleni o przyjemnym, mlecznym aromacie. Napar jest jasny, żółtozielony. W smaku lekka, soczysta, słodka; niezaprzeczalnie wyczuwalne mleczne nuty. Oolong pozostawia mleczną słodycz na języku. Można ją parzyć kilkukrotnie.
Herbata Mleczny Oolong to herbata aromatyzowana mlekiem, dlatego odradzamy picie jej osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy.
Składherbata oolong, aromat mleka
PochodzenieChiny, prowincja Fujian, region Anxi, ogród Fengcheng.
Jak przygotować herbatę Mleczny Oolong Milk Oolong
herbata sypana
3g
woda
90°C / 120 ml
czas parzenia
1 - 3 min
Data przydatności:
2025/08/15