Herbata MORELOWA OOLONG
Herbata oolong, liściasta
Opakowanie: 100 g
Skład: herbata Formosa Oolong, Ti Kuan Yin Oolong, morele, owoce miechunki peruwiańskiej, kwiat stokrotki, aromat
Herbata Oolong (nazywana na dodatek herbatą niebieską lub turkusową) swój wyjątkowy smak zawdzięcza pomiędzy innymi oryginalnemu procesowi obróbki liści. Pomiędzy innymi częściowemu ich utlenianiu. 2 zróżnicowane odmiany herbaty oolong zostały wzbogacone owocowymi i kwiatowymi dodatkami - morelą, miechunką i stokrotką, wytwarzając delikatny, słodki, owocowy napar.
Napar ma jasną, zielonożółtą barwę o słodkim aromacie i przyjemnym wyważonym, pełnym smaku o wyraźnej słodyczy. Wyczuwalne są nuty żółtych, słodko-kwaśnych owoców.
Herbata Oolong znana jest także ze swych zdrowotnych atrybuty. Jest źródłem witamin (A, C, E, K), minerałów (wapń, miedź selen, potas, mangan, fluor) oraz przeciwutleniaczy. Polecana w profilaktyce antynowotworowej. Wspomaga niepodatność, wzmacnia układ kostny i krwionośny, zapobiega przed próchnicą zębów, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także działanie relaksujące, odpręża i redukuje stres. Oolongi wspomagają dodatkowo przemianę materii, przez co są polecane podczas odchudzania.
ponadto morele są bogate w witaminy (PP, C i B) oraz minerały, takie jak żelazo, fosfor i wapń. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Neutralizują wolne rodniki, spowalniają starzenie się organizmu. Morele wspomagają także pracę nerek.
Miechunka jadalna (peruwiańska) nazywana jest także Złotą Jagodą Inków. Jest bogata w witaminy (C, B1, B3, B3 i A) oraz minerały (fosfor i wapń). Miechunka jadalna wspiera niepodatność organizmu a także wykazuje działanie oczyszczające.
- liczba herbaty: 3g/120 ml wody
- Temperatura parzenia: 90°C
- Czas parzenia: 2-4 min
- Można parzyć kilkukrotnie, wydłużając stopniowo czas kolejnych ekstrakcji. Polecamy do trzech ekstrakcji.