Wysokiej jakości japońska ekologiczna zielona herbata matcha z drugiego i trzeciego zbioru. Moya Matcha Codzienna znamionuje się solidnym herbacianym aromatem z wyczuwalną goryczką.
Moya Matcha Codzienna posiada intensywnie zieloną barwę i solidnie herbaciany aromat z wyczuwalną goryczka, charakterystyczną dla zielonej herbaty. Nadzwyczajnie nadaje się do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli a także przepisów kulinarnych. Pozyskuje się ją z drugiego i trzeciego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny i nabierają intensywnego zielonego koloru.
Przygotowanie:
Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie specyficzna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak by uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej pasuje klasyczny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Matchę można także przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a klasyczną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem.
Woda powinna mieć temperaturę ok. 80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min. Matchy nie powinno się zalewać wrzątkiem gdyż traci wtedy część swoich atrybuty odżywczych.
Region pochodzenia: Uji, Prefektura Kioto, Japonia