MOYA BANCHA
ekologiczna herbata liściasta
Opakowanie: 60 g
Skład: Bancha (100%)
Moya Bancha to ekologiczna zielona herbata z dojrzałych liści z drugiego i trzeciego zbioru Banchy z nieznacznych rodzinnych upraw w Prefekturze Kagoshima na wyspie Kishu.
Bancha to w Japonii herbata codzienna, spożywana zwykle do posiłków. Mało teiny (niemal dwukrotnie mniej niż Sencha), dzięki czemu ma mniej wyczuwalną goryczkę. Mamało substancji aromatycznych, ale więcej garbników, co przekłada się na nadzwyczaj wyrazisty, czysty smak.
Bancha jest rekomendowana w diecie wegańskiej jako źródło błonnika pochodzenia roślinnego.
Instrukcja przygotowania:
- ilość herbaty: 3-4g/150 ml wody
- Temperatura parzenia: 70-80°C
- Czas parzenia: 3-4 min
- Można parzyć 2-3 razy.