NATURA WITA HERBATKA ŚWIĘTOKRZYSKA 40G 20x2gMieszanka wysokojakościowej herbaty czarnej z owocową nutą i ziołowym, naturalnym zapachem tymianku.Spakowana w dwukomorową saszetkę z przywieszką a następnie w kopertkę rewelacyjnie nadaje się do restauracji i kawiarni.Herbatka Świętokrzyska jest doskonałym prezentem i pamiątką z regionu.Owoc porzeczki czarnejOwoc porzeczki czarnej mieści dużo witamin – A, C, B1, B2, PP, B6 – i soli mineralnych, zwłaszcza wapnia, żelaza, boru i miedzi.
Stosuje się go w nadciśnieniu, w chorobach reumatycznych, w stanach zapalnych jamy ustnej, w anginie, a także w kamicy moczowej i w biegunkach.Owoc rokitnikaOwoc rokitnik jest naturalnym źródłem witaminy C i lecz jest jej mniej niżeli np.
w owocach róży, to wyraźnie wolniej ulega ona rozkładowi w trakcie ich przechowywania czy przetwarzania. To prawdziwe różnorodność witamin – witaminy z grupy B, witamina E, F, K, P, kwas foliowy, prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy (prowitamina D), garbniki, cukry, kwasy ekologiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), oraz makro i mikroelementów tj.
żelazo, bor, mangan.Lecznicze użycie owoców rokitnika ma długie tradycje. Stosuje się go w chorobach gorączkowych spowodowanych przez bakterie i wirusy, w stanach zapalnych różnych narządów, w biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Jak też w chorobach reumatycznych i chorobach skóry.Substancje biologicznie czynne, zawarte w owocu rokitnika wzmacniają wzrok, działają przeciw miażdżycowo, opóźniają cykl starzenia i powiększają wytrzymałość na napromieniowanie promieniowaniem rentgenowskim i radioaktywnym.Owoc bzu czarnegoOwoc bzu czarnego działa napotnie, moczopędnie, lekko przeczyszczająco i słabo przeciwbólowo, a także przeciwreumatycznie i przeciwzapalnie.
To tzw. Środek czyszczący krew, gdyż usuwa z organizmu (m.in. Z potem, moczem) krzywdzące produkty przemiany materii i trujące toksyny.RooibosRooibos liść czerwonokrzewu Aspalathus linearis rosnącego w Południowej Afryce, w górach Cedarberg.
charakteryzuje się szczególną delikatnością w smaku i zapachu oraz wieloma właściwościami leczniczymi.atuty to m.in.:wysoka zawartość witaminy C, oraz wielu substancji mineralnych i mikroelementów jak wapń, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, mangan, fluor, czy sód,prawidłowy wpływ na kabel pokarmowy, likwiduje problemy związane z dolegliwościami żołądka i trawieniem, np.
biegunka, zatwardzenie itp.ma parametry rozkurczające, np. Przy kolkachnie mieści kofeiny, dlatego zaleca się ją w przypadku rozdrażnień, zaburzeń snu, bezsenności, podwyższonego ciśnienia. Pita przed snem rozluźnia i odpręża,ogranicza poziom cukru we krwi,wspomaga przemianę materii, ma mało kalorii, przez co wspomaga kuracje odchudzające,wielka zawartość antyutleniaczy hamuje działanie wolnych rodników, co pozytywnie wpływa na układ opornościowy i opóźnia cykl starzenia się,u matek karmiących stymuluje pracę gruczołów mlecznych,łagodzi objawy alergii: kataru siennego, astmy i egzemy,działa leczniczo na choroby skóry, np.
trądzik i goi zewnętrzne, trudno gojące się rany (należy jej wtedy używać jako okład zewnętrzny).Jest to napój nietypowy, niespokrewniony z konwencjonalnymi herbatami. Napar ma odcień słomkowy i niepowtarzalny, miodowy smak.
eksponuje się łagodnością i brakiem standardowego w herbatach zielonych lub czerwonych posmaku goryczy – nie zawiera garbników będących jego przyczyną. Flawonoidy w nim zawarte stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny.
polecany jest więc w leczeniu depresji i wahań nastroju i na jesienny deszczowy wieczór.Owoc żurawinyOwoc żurawiny ma dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą. Jest cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych.
ma bogate zasoby naturalnej witaminy C i A, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Zawiera też karotenoidy, sole mineralne (w tym sole jodu), kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy i cytrynowy, pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany.Stosuje się go jako środek orzeźwiający i zwiększający niepodatność w chorobach, w których występuje gorączka, ponieważ gasi w niej pragnienie.
na dodatek w infekcjach dróg moczowych i w leczeniu jaskry. Oprócz działania wzmacniającego, upraszcza trawienie, należycie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest stanowczo ważne dla osób chorych na cukrzycę.
Należy polecić go nadciśnieniowcom.Skład: herbata czarna, owoc porzeczki czarnej, owoc truskawki, owoc rokitnika, owoc bzu czarnego, rooibos, owoc żurawiny, ziele tymiankuWyprodukowano w PolsceParzyć w 100 poziomach poprzez 3-8 minut