Drożdże gorzelnicze FERMIOL to bezusterkowe francuskie drożdże pozwalające uzyskać 16% alkoholu w 2 tygodnie! polecane do nastawów cukrowych, jak i owocowych. Budujeją niewiele znaczące ilości siarkowodoru. Istotne parametry: • Gramatura 7 g • Na 20-25L nastawu • Na 6 kg cukru • Alkohol: 16% • Pełnia możliwości - przy zastosowaniu pożywek: z witaminą B1 i Kombi Vita • Do nastawów cukrowych i owocowych Sposób wykorzystania: Zawartość saszetki wymieszaj w 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej do temp.
30°C, całość pozostaw na 20 min w temperaturze pokojowej. W naczyniu rozpuścić 6 kg cukru w 7 L przegotowanej, gorącej wody. Po ostudzeniu płyn przelać do balonu i uzupełnić wodą o temperaturze pokojowej do 20 L.
Dodać przygotowaną szczepionkę drożdży, 1 opakowania pożywki Kombi Vita, a także 1 opakowanie pożywki z witaminą B1. Nastaw można wzbogacić dodatkiem 0,5 kg rodzynek lub innymi suszonymi owocami. Fermentację prowadzić w temp.
20-26 °C w ciągu 7-12 dni. Składniki: drożdże gorzelnicze S. Cerevisiae, monostearynian sorbitolu Masa netto: 7g Uwaga: opakowanie wykorzystaj całkowicie do jednego nastawu.