Menu

Drożdże suszone FERMICRU VR5 BIOWIN

Cechy produktu

  • Producent Biowin 

Opis

Drożdże winiarskie to mikroskopijne, organizmy jednokomórkowe niedostrzegalne gołym okiem. Maja elementarne znaczenie przy produkcji alkoholu równocześnie tego wytworzonego na skalę międzynarodową jak i przy produkcji domowej na własny wykorzystanek.
Drożdże są, ważne gdyż odpowiadają za dobrą fermentacje alkoholową. Szare mikroskopijne grzyby pochłaniają cukier, a następnie rozkładają go na etanol i dwutlenek węgla.
Wino otrzymane z soku owocowego zawdzięczamy grupie drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. W przemyśle winiarskim posiadamy mnóstwo drożdży szlachetnych podzielonych na szereg ras, zależnych od upodobań substratowych czyli rodzaje owoców,stężenia cukru, a także szybkości i sprawności stworzonego alkoholu.

Inne dostępne rasy drożdży:


Fermivin PDM: (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych, fermentujące nawet w skomplikowanych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników, a także cukru); prawidłowe do win musujących, a także wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16%
Fermivin: drożdże winiarskie do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i całkowitą fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Fermicru LS2: (Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych, a także różowych. Genialne do win musujących. Charakteryzują się szybkim i pełnym odfermentowniem, niezwykle małą liczba osadu i prędkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16%
EnoVini: wspaniała mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca oryginalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok. 18 %.

Dlaczego warto nabyć towar ?

-tolerancja alkoholowa do 15%
-gotowe wino jest dobrze od fermentowane
-doskonały do czerwonych win trudno fermentujących
-można go zastosować do alkoholu z przeznaczeniem do leżąkowania

Charakterystyka:

Komórki wysoce aktywnych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g.

użytkowanie:


Drożdże suszone fluidalne, bez konieczności wstępnego namnożenia i uaktywnienia. Zalecane jest wyłącznie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, które polega na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody, następnie pozostawić na ok 15 minut w pokojowej temperaturze.
Drożdże przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

efektywność:


Pojedyncza dawka wystarcza na wyprodukowanie do 35 l wina.

UWAGA:

We wszelkich etapach przygotowania szczepionki drożdży stanowczo ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.





Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.