Menu

Drożdże winiarskie 20 ml BORDEAUX BROWIN

Cechy produktu

  • Producent BROWIN 

Opis

Uniwersalne, szlachetne drożdże do wszelkich rodzajów win. Sugerowane są zwłaszcza do win z czereśni, wiśni, malin, śliwek renklod i węgierek, aronii, jeżyn, czarnych, czerwonych i białych porzeczek, czarnych winogron, czarnych jagód, czarnego bzu.Bordeaux, to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae, zawieszonych w płynie ochronnym.

Warto ich zastosować do win wymagających długiego okresu dojrzewania.znaczne parametry:- drożdże w płynie- opakowanie 20 ml na 5-25 L soku- temperatura fermentacji: 13-32°C- alkohol: do 14%- pełnia możliwości - przy zastosowaniu pożywek: z witaminą B1 i Kombi VitaSposób zastosowania:Drożdże w płynie należy wstępne namnożyć, czyli przygotować szczepionkę drożdży - tak zwaną matkę drożdżową.

Do butelki o pojemności 1 L wlej 150 ml soku albo włóż 200 g rozdrobnionych owoców, 300 ml wody i dodaj 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryj czopem z waty i pasteryzuj poprzez 30 min. Po wystudzeniu do butelki wlej zawartość wstrząśniętej uprzednio torebeczki drożdży.

Całość pozostaw na 1-2 doby w temp. 22-26°C, po czym wlej do pojemnika fermentacyjnego albo balonu z nastawem wina (5-25 L).UWAGA: we wszelkich etapach przygotowania szczepionki drożdży zachowaj sterylne warunki - szczególną uwagę zwróć na czystość naczynia, w którym będziesz namnażać drożdże.komponenty: brzeczka słodowa, kultura drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae, sole mineralne.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.