Szlachetne drożdże winiarskie w płynie - do win czerwonych - do 14% alk., 20 ml. Domowe wina do 14% - drożdże prawidłowe odfermentowanie, trwałą barwę i niebanalny bukiet. Genialne do win czerwonych - z ciemnych winogron, aronii, jeżyn, porzeczek, czarnego bzu itp.
Szybka i zrównoważona fermentacja - w szerokim zakresie temperatur 20-30°C. Sprawne - 20 ml płynnych drożdży pozwala na przygotowanie od 5 do 25 L nastawu. Pełnia możliwości - przy zaimplementowaniu pożywek dostępnych w naszej ofercie.
Zaczynasz przygodę z domowym winiarstwem? Chcesz cieszyć się aromatycznym i pełnym w smaku czerwonym winem o efektownej barwie? uwielbiasz wybierać wysokiej jakości produkty? Poznaj nasze drożdże winiarskie Burgund - specjalnie wyselekcjonowany szczep szlachetnych drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae, zawieszonych w płynie ochronnym.
polecane do win czerwonych - zwłaszcza z czereśni, wiśni, malin, śliwek renklod i węgierek, aronii, jeżyn, czarnych i czerwonych porzeczek, czarnych winogron, czarnych jagód, tarniny, czarnego bzu. Drożdże te zapewniają szybką i jednostajną fermentację w szerokim zakresie temperatur (20-30°C), korzystne odfermentowanie cukrów, trwałą barwę wina i interesujący bukiet.
Wykorzystując w trakcie produkcji domowego wina pożywki dostępne w naszej ofercie zapewnisz drożdżom pełnię możliwości, dzięki której Twoje domowe wina będą zniewalać wszystkich Twoich bliskich pełnią smaku, aromatu i barwy!
widoczne właściwości: - drożdże w płynie - opakowanie 20 ml na 5-25 L - temperatura fermentacji: 20-30°C - alkohol: do 14% - pełnia możliwości - przy zaimplementowaniu pożywek: z witaminą B1 i Kombi Vita Sposób wykorzystania Drożdże w płynie należy wstępnie namnożyć, czyli przygotować szczepionkę drożdży - tak zwaną matkę drożdżową.
Do butelki o pojemności 1 L wlej 150 ml soku lub włóż 200 g rozdrobnionych owoców, 300 ml wody i dodaj 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryj czopem z waty i pasteryzuj poprzez 30 min. Po wystudzeniu do butelki wlej zawartość wstrząśniętej uprzednio torebeczki drożdży.
Całość pozostaw na 1-2 doby w temp. 22-26°C, po czym wlej do pojemnika fermentacyjnego albo balonu z nastawem wina (5-25 L). UWAGA: we wszelkich etapach przygotowania szczepionki drożdży zachowaj sterylne warunki - szczególną uwagę zwróć na czystość naczynia, w którym będziesz namnażać drożdże.
elementy: brzeczka słodowa, kultura drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae, sole mineralne.