Menu

Klarowin do win 100 g 401601 BROWIN

Cechy produktu

  • Producent BROWIN 

Opis

 KLAROWIN ŚRODEK DO KLAROWANIA WINA 100g 401601 Jeśli trunek nie sklarował się w zadowalającym stopniu zaleca się wykorzystywanie środków wspomagających ten cykl. Opis produktu: W ofercie dostępne są dwa typy środków klarujących: Klarowin efektywny środek w postaci proszku do klarowania win i soków.

Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne cechy adsorpcyjne. Zespala w swojej strukturze najróżniejszego typu substancje, przeważnie białka, wywołując ich osadzanie na dnie naczynia. Użytkowany zwykle do win białych i różowych, w przypadku wysoko garbnikowych należy przeprowadzić wstępne próby czy nie odbarwi płynu.

Opakowanie 100 g Klarowinu wystarcza na sklarowanie 100 l płynu. Żelatyna kwasowa środek w formie przezroczystej, skutecznie likwiduje zmętnienia wywołane obecnością substancji barwnikowych i garbnikowych występujących zwykle w winach i sokach czerwonych.Żelatyna sprzedawana jest w porcjach 7 g, co wystarcza na sklarowanie 30-50 l płynu wykorzystywanie: Odpowiednią porcję KLAROWINU wsypać należy do 100 ml wody i prawidłowo wymieszać.

Tak sporządzoną mieszaninę pozostawić na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlewamy do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. Tygodniu w formie opadającego na dno osadu. Odpowiednią porcję ŻELATYNY rozpuścić w 100 ml ciepłej wody.

Tak sporządzoną mieszaninę wlać do klarowanego wina lub soku i starannie wymieszać. Pamiętać o przestrzeganiu zalecanych dawek,aby nie przedawkować środka. Efekt widoczny powinien być po ok.tygodniu. Zbyt obszerny dodatek substancji klarujących powoduje tak zwane przeklarowanie, generujejące niebezpieczeństwo powstawania w winie następnych zmętnień.

W związku z tym bezpieczniej jest wykonać wstępne próby na mniejszej ilości płynu UWAGA: Środki należy stosować tylko wówczas, jeśli jest się stu procentowo pewnym, iż fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający podczas fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek zaadsorbowanych poprzez środki klarujące.

Charakterystyka artykułu: Środki posiadają atest PZH (Państwowy Zakład Higieny) - W skład klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z winem. - Żelatyna jest środkiem kwasowym, który w sytuacji przedawkowania może spowodować utratę barwy i smaku wina....

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.