Do poprawnego rozwoju drożdże winiarskie poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Dzięki zastosowaniu Pożywki zyskujemy adekwatne namnożenie drożdży, prędkie rozpoczęcie fermentacji, a także pełne odfermentowanie cukru zawartego w owocach i dodanego w czasie produkcji wina.
Związki zawarte w pożywkach są użytkowane w całości przez drożdże w trakcie ich namnażania, więc nie wpłyną na smak i aromat wina oraz na zdrowie człowieka. Pokaźne cechy: Gramatura 10 g Na 25 L nastawu Sposób wykorzystania: Stosować w proporcji 1g Pożywki na 1,5-2,5L moszczu.
Zawartość torebki wystarcza na 15-25L nastawu wina. Zalecaną liczba pożywki należy dawkować w trzech równych porcjach: I – przed zaszczepieniem drożdżami, II – po 2-3 dniach fermentacji, III – po ok. 10 dniach, gdy °Blg moszczu spadnie do 8-12.
Porcje pożywki rozpuścić w ok. 100 ml moszczu, a następnie wlać do pojemnika fermentacyjnego i wymieszać. Nie dodawać pożywki bezpośrednio do szczepionki drożdży. Składniki: wodofosforan (V) diamonu Masa netto: 10 g