Wyobraźcie sobie zalesiony ogród, po którym będziecie się przechadzać podczas
zbierania owoców niezależnie od pory roku. Miejsce, w którym będziecie zrywać kiwi i
fasolę z pędów owiniętych wokół gałęzi gruszy albo truskawki dojrzewające pod gronami
porzeczki, albo sałatę rosnącą pod owocami świdośliwy To wszystko jest w zasięgu
ręki tych, którzy zaangażują się w projekt jadalnego lasu.
Opierając się na doświadczeniu nabywanym we Francji, Damien Dekarz daje nie tylko
instrukcje, lecz także mnóstwo przykładów, które pozwalają na stworzenie własnego ogrodu
leśnego. Dzięki tej książce, opatrzonej licznymi zdjęciami i błyskotliwymi rysunkami,
będziecie mogli stworzyć miejsce obfitości zachowujące mnogość biologiczną.
Nie będziecie mieli potrzeby stosowania insektycydów, herbicydów czy fungicydów, żeby
uzyskać duże plony. Autor zamieszcza sporo prostych, użytecznych i przystępnie
opisanych informacji na temat szczepienia, cięcia, zapylania, sadzenia i wszelkich
innych zabiegów, które zapewnią wam sukces w realizacji projektu.
Opis ponad 230 roślin użytkowych, uprawy grzybów oraz chowu zwierząt umożliwi wam
uzyskanie ogromnej różnorodności produktów spożywczych.
Autor jest twórcą kanału na YouTube,„Permakultura, agroekologia
itd."
Damien Dekarz
Dzieciństwo spędził na obserwowaniu przyrody, a więc także i francuskich lasów. Później sporo podróżował i
obserwował różne biotopy, jak na przykład las amazoński, który stał się dla niego źródłem inspiracji. W 2009
roku posadził w Var swój pierwszy prawdziwy jadalny las – stało się to przed przystąpieniem do sadzenia
drzew na zapotrzebowania innych projektów.