Autor: Błażej Walczykiewicz
Wydanie: I, 2020
Numer ISBN: 978-83-959748-0-9
Oprawa: miękka
Skrypt „Barista poziom podstawowy" z założenia jest przeznaczony dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z kawą i pracą w kawiarni. Mam jednak nadzieję, że spełni on oczekiwania jednocześnie doświadczonych baristów, jak i pasjonatów kawy zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym w warunkach domowych. Dzięki lekturze tego materiału dowiesz się, czym jest kawa, jakie są jej gatunki, w jakich regionach świata rośnie, a także jakie procesy posiadają wpływ na jej smak i aromat. Wiedzę tę podaje rzeczowo i w punktach tak, aby była osiągalnie praktyczna i esencjonalna, co ułatwi jej wykorzystanie w codziennej pracy.
Zawartość skryptu to podstawowa wiedza dla baristy. To informacje teoretyczne, praktyczne wskazówki i przykłady zadań do wykonania dla czytelnika, które znajdują się na końcu każdego rozdziału. Są tu jeszcze porady, które pomogą poprawnie ustawić i używać ekspres ciśnieniowy czy młynek żarnowy. W skrypcie omawiam także, jak prawidłowo przygotować i kontrolować jakość espresso i profesjonalnie spieniać mleko i przygotowywać kawę z jego użyciem. Opisuję ponadto to, kim jest barista i jak ważna jest jego rola w codziennym funkcjonowaniu kawiarni.
Mam nadzieję,przekazana tu wiedza pozwoli czytelnikowi z dużą pewnością siebie przygotowywać nad wyraz korzystne espresso, a także będzie solidnymi rzetelnym źródłem wiedzy, standardów i ergonomicznych wskazówek do codziennego zastosowania w kawiarni czy w domu.
O autorze:Błażej Walczykiewicz
Autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modutów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing.
Certyfikowany Barista Specialty Coffee Association. W latach 2014-2019 aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events konkurencji Barista i Latte Art. W
Koordynator ds edukacji w polskim oddziale SCAw latach 2016-2020.
Cale jego życie zawodowe związane jest z kawa. Początki sięgaja 2004 roku, kiedy w kawiarni Tchibo pracował jako barista. Do 2010 roku pracował jako kierownik zmiany i trener wewnętrzny w popularnej sieci kawiarni w Polsce. Kolejne trzy lata zdobywał doświadczenie jako przedstawiciel handlowy w palami kawy MK Cafe, Od 2013 roku pracował dla jednej z pierwszych polskich palarni kawy specialty - Coffee Proficiency, gdzie pracował jako konsultant. Szkoleniowiec i przedstawiciel handlowy.
Od 2017 roku prowadzi własną firmę szkoleniowo-konsultingowa Coffee Support, której usługi kierowane są do branży HORECA i spożywczej. Jego doświadczenie to ponad 10 lat szkoleń baristów, właścicieli kawiarni. Właścicieli palami kawy i managerów. Jako trener i konsultant zawodników startujących w prestiżowych Mistrzostwach Polski Barista, Latte Art i Cup Tasters wielokrotnie odnosił sukcesy wraz z finalistami i mistrzami Polski.
Na co dzień prowadzi konsultacje i szkolenia systemu Coffee Skills Program Specialty Coffee Association, buduje długofalowe relacje z właścicielami palarni kawy, kawiarni, z baristami, a także z firmami z branży gastronomicznej i spożywczej. Prowadzi konsultacje dla nowo otwierających się miejsc w zakresie kawy, herbaty, ekspresów ciśnieniowych, akcesoriów baristy, systemów oczyszczania wody, a także doradztwa w sprzedaży bezpośredniej. Od 2020 roku współ- właściciel palarni kawy KAFAR