Kochani, oddaję w Wasze ręce po raz kolejny mój Przewodnik Poziomki, który mam nadzieję stanie się dla Was drogowskazem po najsmaczniejszych restauracjach i najmilszych hotelach w Polsce. Są to miejsca, które miałam okazję odwiedzić i posmakować tamtejszej kuchni. One skradły moje serce, albo widząc starania i wielką pasję właścicieli, chcę dać niektórym kredyt zaufania. Podróżując po Polsce, widzę przede wszystkim ludzi. Uśmiechniętych, życzliwych, dla których prowadzony poprzez nich hotel, pensjonat czy restauracja jest jak drugi dom. I takie miejsca Wam polecam. Serdeczne, ciepłe. W których smak szarlotki przypomni Wam tę którą piekła Wasza mama, zapach świeżo wykrochmalonej pościeli ukołysze Was do błogiego snu a odgłosy natury ukoją Waszą duszę. Cieszy mnie, że odkryłam takie miejsca na swojej kuchennej trasie… i mogę dziś Wam je przedstawić. Mój wybór jest wyjątkowo obfity. Chcę abyście mieli możliwość skosztować regionalnych rarytasów z prawdziwie agroturystycznych pensjonatów, poprzez restauracje i hotele usytuowane w pięknych miejscach z sezonową kartą, skończywszy na ekskluzywnych lokalach w których poczujecie się wybitnie elegancko. Poziomka to dla mnie symbol. Znak jakości. Synonim najlepszego smaku, polskiej natury, zapachu łąki, śpiewu słowika o poranku, czy wieczornego koncertu świerszczy które słyszałam jako drobna dziewczynka…w końcu to głos mojej babci, która piekła i gotowała najlepiej na świecie… Bo Polska jest spektakularna, a jej smaki prawdziwie nieszablonowe i to chcę Wam pokazać w tym Przewodniku. Moja Polska…którą ubóstwiam najszczególniej na świecie to skarbnica miejsc, do których droga choć czasem może długa, czasem kręta lecz warta by w nią wyruszyć. Magda Gessler