Nóż kuchenny Tojiro Pro do obierania 9 cm poręczny nóż kuchenny, idealny do obróbki niepokaźnych powierzchni. Niedługie i cienkie ostrze łatwe manewrowanie, a zaostrzony czubek pomaga w wykrawaniu niechcianych miejsc w owocach i warzywach.
dane technologiczne: Ostrze - laminat 3 warstwowy - rdzeń z VG-10 Rękojeść - stal nierdzewna,,wzór tornado" uniemożliwia zsuwaniu się mokrej albo tłustej rąk Twardość - 60 HRC +/- 1 Długość pełna - 20,5 cm Długość ostrza - 9,0 cm Szerokość klingi - 2,3 cm Grubość klingi - 2,0 mm Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny Waga - ok.
64 g Noże kuchenne ze stali rdzoodpornej są łatwiejsze w pielęgnacji w kontraście do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują też inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej niepodatne na korozję i ścieranie.
Należy jednak pamiętać, iż żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali rdzoodpornej w bloku, należy pamiętać, by wcześniej starannie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy korzystnej wentylacji noży.
W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki temu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce.
Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali użytkowanej w wytwarzaniu noży. W swej ofercie mają szereg stali „linii V", takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz kolekcję „V Gold", która obejmuje VG10.
poprzez niezwykle restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu powodują że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym na ogół zostaje na poziomie 60-61 HRC.
niepodatność VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, też sprawdzą się jako prezent. Skład stali: Węgiel: 1% Chrom: 15% Molibden: 2% Wanad: 0,2% Kobalt: 1,5% Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że: - narzędzie było stosowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem i optymalnie konserwowane; - stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach; Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.