Mięso jest źródłem cennego białka, a także witamin i składników mineralnych takich jak żelazo i witaminy z grupy B. Niektóre, tak jak witamina B6, ulegają zniszczeniu podczas zamrażania, dlatego warto spożywać posiłki z mięsa świeżego. W zależności od upodobań, spożywane na surowo (tatar), gotowane, smażone, duszone, suszone, a także w postaci konserw i przetworów. Dodatek do kanapek, dań obiadowych i kolacji. Mięsa białe to kurczak, indyk, królik i cielęcina, a do mięsa czerwonego zalicza się wieprzowinę, wołowinę, kaczkę, gęś i baraninę. Białe mięso ma więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych i mniej szkodliwych nasyconych. W zbilansowanej diecie powinno znaleźć się zarówno jedno jak i drugie. W kategorii produktów mięsnych znajdziesz różnorodne wędliny, kabanosy, pasztety, konserwy mięsne i wiele innych.