Olej sezamowy tłoczony na zimno 250ml
Tłoczony na zimno naturalny olej sezamowy to artykuł najwyższej jakości. Znamionujący się jasnym kolorem, perfekcyjnym zapachem i słodkawym aromatem olej sezamowy, to rewelacyjny dodatek spożywczy. Tłoczenie na zimno pozwala zachować pełnię parametry nasion sezamu, z których został wytłoczony. Należący do grupy najstarszych olejów na świecie olej sezamowy, raduje się niegasnącą popularnością. Króluje w kuchniach Dalekiego Wschodu, dodawany jednak do wszelkich potraw nadaje im nieszablonowego orientalnego charakteru. Słodki posmak jaki przypisuje się olejowi sezamowemu sprawia,pasuje on do potraw jednocześnie wytrawnych, jak i do deserów.
Olej sezamowy ma duże spektrum zastosowań – można używać go równocześnie w kuchni, jak i do codziennej pielęgnacji.
Jest jednym z najistotniej standardowych smakowo olejów. Znamionuje się pysznym smakiem i aromatem nasion sezamu – jest to olej delikatny i subtelny. Kojarzy się z kuchnią azjatycką,dobrze skomponuje się z kuchnią polską, włoską czy nawet śląską!
używanie oleju sezamowego tłoczonego na zimno Laboratorium BIOOIL należy bezwzględnie ograniczać do spożywania go na zimno. Oczywiście można polać nim gorącą potrawę, ale nie należy na nim smażyć, gotować go i piec – wtedy utraci cenne parametry odżywcze.
Olej sezamowy nadzwyczajnie stanie na wysokości zadania jako naturalny samodzielny sos do sałatek – zarówno tych w wersji wytrawnej, jak i owocowej. Wystarczy dosłownie kilka kropli, a sałatka owocowa nabierze zupełnie nowego smaku.
Zimnotłoczony olej sezamowy będzie dodatkowo genialnym dodatkiem do sałatek warzywnych i sałatek mieszanych, gdzie bazą jest kasza, ryż czy makaron. Bardzo dobrze smakuje połączenie oleju sezamowego z ryżem i kaszą kuskus.
Można dodawać go do deserów - kremów owocowych, budyniu samodzielnie robionego, koktajli owocowych, owsianek, jak w dodatku podać jako sos do lodów.
Oleje tłoczone na zimno, można dodawać także do zup. Olej sezamowy nadzwyczajnie spełni oczekiwania w przypadku zup kremów takich jak krem z kalafiora, krem z ziemniaka, krem marchewkowy czy krem z dyni. Olej należy dodawać bezpośrednio na talerz zupy, tuż przed podaniem. Występowanie oleju sezamowego w zupie nada jej gustownego rozmiaru i podkreśli smak zupy.
Olej sezamowy jest również rewelacyjnym uzupełnieniem przeróżnych past – past twarogowych, warzywnych, mieszanych. Perfekcyjnie skomponuje się z pastą z chudego twarogu i świeżych owoców, z hummusem czy pastą z soczewicy.
Olej sezamowy jest także bazą samodzielnie realizowany