JAPOŃSKA KATANA STAL DAMASCEŃSKA HARTOWANA GLINKĄ Z HOZUYA i JIZUYA POLEROWANIE RĘCZNE, ZŁOTA TSUBA R1181
MIECZ wykonywanY NA ZAMÓWIENIE. CZAS REALIZACJI OKOŁO 90 - 120 DNI OD WPŁATY.
Uwaga: model przeznaczony do mistrzowskiego solidnego treningu siły cięcia. Można ciąć: drewno, blachę maty itp...
MIECZ stworzonY ZGODNIE Z TRADYCJĄ JPOŃSKĄ I ZASADAMI W śladoweJ KUŹNI.
Katana:
Długość kompletna: 103cm/40.6inch
Długość ostrza: 71cm/27.9inch
Długość rękojeści: 27cm/10.6inch
Motohaba (szerokość obok habaki): 3.1-3.2cm
Sakihaba (szerokość obok yokote): 2.4-2.5cm
Sori (krzywizna): 1.9cm
Kasane (grubość ostrza przy habaki): 7-8mm
Ostrze kute ręcznie: stal DAMASCEŃSKA wielokrotnie skuwana do uzyskania 32000 warstw - hartowana w dodatku wodą gliną i ogniem
Na ostrzu nieszablonowy hamon - dzięki specjalnym kamieniom HOZUYA i JIZUYA jest uwidoczniona jego linia i odciśnięta unikalna struktura każdego kamienia. Sam proces polerowania i ostrzenia trwa 30-60 dni.
Klinga jest dodatkowo umocniona hartowaniem wodą gliną i ogniem.
Budowa ostrza: MARU
Stopień naostrzenia: szczególnie wysoki
Ostrze o szerokiej rozciągliwości
Tsuba: miedziana ze złotem nakładanym ręcznie
Habaki: z dużą domieszką złota
Fuchi, kashira, a także menuki miedziane ze złotem nakładanym ręcznie
Saya materiał: drewno bambusowe, a także róg naturalny na końcu i przy wlocie
Rękojeść: twarde drewno, prawdziwa skóra płaszczki i oplot bawełniany dający pewny chwyt
Waga po spakowaniu: 2.0 kg
Waga ostrza: 1,2 - 1,3 kg
Waga saya (pochwa): 0,2 - 0,3 kg
Model w pełni rozbieralny mocowanie na dwa kołki mekugi.
wartość nie obejmuje stojaka widocznego na zdjęciach.