Energia jest fundamentalnym kryterium racjonalizacji żywienia człowieka, które powinno opierać się na dopasowaniu kaloryczności całodziennej racji pokarmowej do potrzeb bytowych i wydatków energetycznych, jakie organizm ponosi w związku z powszednim funkcjonowaniem w środowisku. W problematyce bioenergetyki żywienia występuje swoisty dualizm: w tym samym bowiem czasie kiedy pokaźna część mieszkańców naszego globu głoduje lub, z racji obszernych obciążeń wysiłkowych, ma trudności z zaspokojeniem swego potrzeby energetycznego, inni cierpiący na nadwagę i otyłość poszukują sposobów na ograniczenie kaloryczności spożywanych pokarmów.
Format: 16.5x23.5cm
Autor: Jan Gawęcki, Jan Jeszka (red.)
pojemność: 132
Oprawa: Miękka
Rok wydania: 2015
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Jak dowiedzieć się tego, co najważniejsze o urządzaniu wnętrz, jednocześnie nie wydając pieniędzy na porady projektantów? W internecie dostępnych jest wiele porad o kompozycjach czy różnorodnych stylach, ale to nie...
Ludzie uwielbiają się bać i od zawsze są ciekawi tego, czego nie potrafią zrozumieć. Zjawiska paranormalne to interesujący temat, pełen tajemnic, sekretów i niezrozumiałych zdarzeń. Niektóre są pokazane na filmach,...