Pandemia koronawirusa uświadomiła nam, jak nad wyraz ważna jest dbałość o odporność organizmu. Bez niej jesteśmy narażeni na nieprzerwane ataki ze strony bakterii i wirusów. Powodują one stany zapalne i dużo chorób, stanowiąc poważne zagrożenie dla zdrowia. Żeby nasz układ immunologiczny był zawsze efektywny, należy o niego optymalnie dbać.Jak wzmocnić wytrzymałość? Czy zdrowe odżywianie ma wpływ na poprawne funkcjonowanie naszych komórek? Jak skomponować wydajną dietę na odporność? Czy da się wspomóc mikrobiom jelitowy dietą? Odpowiedzi na te i dużo innych pytań dotyczących zdrowia można znaleźć właśnie w tej książce. Udziela ich czworo lubianych lekarzy, specjalistów ds. Zdrowego odżywiania. Oprócz dostępnych porad i użytecznych wskazówek, książka zawiera też 50 przepisów na smaczne i - co najważniejsze - zdrowe potrawy. Dzięki nim zatroszczysz się nie tylko o swoje zdrowie, lecz także bliskich ci osób.
Dieta na oporność - zmień fason życia,radować się zdrowiem przez długie lataToksyczne substancje, bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby stale zagrażają naszemu zdrowiu, próbując przedostać się do organizmu. Na szczęście posiadamy ochronę w postaci systemu immunologicznego. Gdy jest zdrowy i silny, rzadziej chorujemy. Niestety, istnieje niemało czynników, które go osłabiają. W książce tej wyszukasz dostępnie opisane zasady działania układu niepodatnościowego i mechanizmy obrony przed głównymi zagrożeniami. Znając je, łatwiej będziesz mógł zapobiec chorobom. Autorzy często posiłkują się wynikami najnowszych badań naukowych. Dzięki nim poznasz między innymi związki pomiędzy wagą ciała a poziomem odporności organizmu. Dowiesz się też, dlaczego spermidyna została wytypowana jako kandydat do walki z koronawirusem, a brokuły wzmacniają płuca. Głównym orężem w walce z chorobami jest zwykle zdrowe odżywianie. Wartościowejedzenie wzmacnia układ immunologiczny, dostarczając komórkom obronnym odpowiedniej ilości białka i innych części odżywczych, w tym między innymi witaminę C, naturalne probiotyki, cynk, selen, magnez i mnóstwo innych; czasem także witaminę D jako suplement diety.
Mikroskładniki dla maksymalnych korzyściJak przekonują Autorzy książki, choć podstawą diety służącej zdrowiu są niezmiennie tłuszcze, białka i węglowodany (w odpowiednich proporcjach), to nie może w niej zabraknąć także mikroskładników. Jednym z najważniejszych jest witamina C, która mobilizuje siły obronne i przyspiesza likwidację stanów zapalnych. Nie można zapomnieć także o witaminie D, której niedobór zniża oporność. Jest ona w niewielkich ilościach wchłaniana z pożywienia, więc w tym przypadku nie obejdzie się bez suplementów diety. Lista substancji odżywczych, których należy dostarczyć organizmowi, jest wyraźnie dłuższa. W książce odnajdziesz pokaźny opis kluczowych dla ludzkiego organizmu mikroskładników. Poznasz dzienne zapotrzebowanie na każdy z nich. Oprócz tego dowiesz się, w których produktach żywnościowych jest ich najwięcej i na czym polega ich wpływ na zdrowie.